Categories
Calendari

Cicle cinema

Cicle de cinema «Lingüística i Llengües»: La Gomera (2019) i Sueño en otro idioma (2017)

Cicle de cinema

Lingüística i Llengües

El projecte, començat en el primer semestre del curs 2017-2018, consisteix en un cicle de cinema sobre lingüística i llengües. Els destinataris són, en primer terme, els alumnes del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica, i del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General, i, en segon terme, alumnes en general interessats en les llengües i/o en la lingüística com són ara els estudiants de Psicologia, Educació, Filosofia i, en general, alumnes els interessos i els estudis dels quals versin sobre la llengua.

Mitjançant aquesta activitat pretenem no només acostar les llengües i la recerca en lingüística a la societat, sinó també involucrar el públic general en el pensament científic. Amb la finalitat, doncs, d’obrir camins a la difusió de la cultura científica i seguint l’estructura del cicle de cinema organitzat en el primer quadrimestre del curs acadèmic 2017-2018, es projectaran dues pel·lícules prèviament introduïdes per professors i/o investigadors d’un dels dos Departaments de la UIB, que aniran seguides d’una tertúlia moderada pel professor encarregat d’introduir la pel·lícula. En aquesta tertúlia es debatran les qüestions més rellevants de la pel·lícula que tenguin a veure amb la lingüística i la llengua, però també aspectes cinematogràfics.

Dimecres 29 de novembre de 2023, a les 15 hores

La Gomera (2019)

És  una pel·lícula romanesa dirigida per Corneliu Porumboiu.

El protagonista d’aquest llargmetratge és Cristi, un policia romanès que col·labora de manera secreta amb la màfia i que està involucrat en una estafa de blanqueig de diners a La Gomera. Des de Romania viatja fins a La Gomera per comunicar-se amb la màfia i així treure de la presó Zsolt, un home de negocis que és l’únic que sap on estan amagats 30 milions d’euros. Per poder comunicar-se amb la màfia canària sense ser descobert, haurà d’aprendre el xiulet gomerenc (el silbo gomero), llenguatge xiulat originari de la zona.

Presentadora: Isabel Crespí Riutort (Universitat de les Illes Balears)

Dijous 14 de desembre de 2023, a les 16 hores

Sueño en otro idioma (2017)

És una pel·lícula mexicana dirigida pel cineasta mexicà Ernesto Contreras i escrita pel guionista Carlos Contreras. La pel·lícula aborda la història de Martín, un jove lingüista que viatja a un poble de l’Estat de Veracruz, Mèxic, per a entrevistar els últims parlants d’una llengua indígena: el zikril. No obstant això, les úniques dues persones que parlen la llengua són vells amics que estan barallats per un incident que va ocórrer cinquanta anys enrere. Per a conservar el zikril, Martín s’esforça per reconciliar a tots dos amb l’ajuda de la neta d’un d’ells.

Presentadora: Melania S. Masià (Universitat de les Illes Balears)

Lloc: Aula Magna de l’Edifici Guillem Cifre de Colonya

La projecció de les pel·lícules serà en versió original subtitulada.